Sukkien kutominen on minusta hauskaa. Varren mittaa muuntamalla ja lisäämällä useita erilaisia kuvioita ja värejä, sukista saa hauskan näköisiä. Ongelmanani on vain se, että yleensä jaksan tehdä yhden sukan ja intoudun sitten jo tekemään erin mallin sukkaa, joten monet sukat odottelevat parejaan pitkään muiden parittomien kanssa kaapissa. Näin tuppaa käymään myös monille lapasille... Lapasissa on toki myös se ongelma, että vaikka pari tulisi tehtyä, tuntuu peukalon neulominen ylivoimaiselta. Sitten kaiken neulomisen ongelmana on se, että kun on valmista, niin jonkun pitäisi vielä päätellä työt. Onko vapaaehtoisia?

Noh, tällä kertaa sain nämä tehtyä alusta loppuun pareineen ja pääteltyä. Loppu syksystä kaapista löytyi yksi yksinäinen villasukka, jolle en ollut koskaan innostunut neulomaan paria. No nytpä sen neuloin. Vihreät sukat taas syntyivät jouluna, kun oli useampi 8h ajomatka ja pitkiä iltoja istuessa ja jutellessa. Kirjoneuleen tekeminen on mielestäni aina mielenkiintoisempaa kuin tavallisen yksivärisen sukan, sillä kuvionnit tuovat haastetta ja jostain syystä sukka tuntuu etenevän nopeampaa kun vaihtaa vähän väliä kuviota tai väriä.

                   violetitsukat.jpg

Idea näihin villasukkiin lähti Novitan Talvi 2013 lehdestä. Lehdessä oli ohje Nalle-langasta tehtäville kirjoneulesukille, joissa oli samanlainen kuvio varressa kuin mitä minunkin tekemissäni. Innostuin ohjeesta, mutta ihmeekseni kaapista ei juuri tuolla hetkellä löytynyt Nalle-lankaa, joten päädyin 7-veljekseen. Tietysti koska valitsemani lanka oli paksumpaa, tuli ohjetta muuntaa sopivammaksi tälle langalle.

Ongelmat ilmenivät kun löysin toisen sukan kaapista ja päätin tehdä sille kaverin. Ensimmäinen sukka kun oli tehty keväällä ja tämä toinen loppusyksystä, niin oli vähän vaikea muistella että mitenkäs olen ohjetta muunnellut kun en näköjään ole sitä mihinkään osannut kirjata. Paljon oli silmukan laskeskelua, muistelua ja pohdintaa, mutta niin vain varsi syntyi. Sitten olikin ongelmana se, että jalanterä osuus ei ole lainkaan tehty lehden ohjeen mukaan. Jälleen alkoi sama salapoliistyö ja lopulta muutamien kerrosten purkujen jälkeen sukkakin valmistui. Sukat eivät tule käyttöön itselle, joten myyntiin tai lahjaksi menevät. Varsi yltää keskivertomittaisella naisella pohkeen puoliväliin eli hyvät kumisaapassukat niistä tuli ja vieläpä kivan näköisetkin

               vihreatsukat.jpg

Novitan Talvi 2012 lehdessä oli ohje näihin sukkiin. Ohjeessa sukat oli neulottu oranssi-puna-sävyisiksi, mutta koska minulta löytyi kaapista rutkasti vihreää niin väri sai vaihtua. Ohjeenmukaisesti sukissa on käytetty viittä väriä 7-veljestä -lankaa. Sukan varsi yltää kutakuinkin polveen, ainakin minun mittaisella persejalalla.

Ohjeen kuvioinnin noudattaminen oli helppoa ja kutominen sujui vauhdilla. Pieniä muutoksia jouduin kuitenkin ohjeeseen verrattaen tehdä, sillä osa kavennuksista ja lisäyksistä olisi mielestäni rikkonut todella huomattavasti kuviointeja. Tämän välttääkseni siirsin muutaia kavennuksia yksivärisille riveille ja aloitin lisäyksiä eristä kohtaa, kuin mitä ohje neuvoi. Jälkeenpäin olisin ehkä myös tehnyt kantapään erillä tavalla ja lyhyempänä, kuin mitä ohjeessa neuvottiin, mutta tätä en neulomisvaiheessa ymmärtänyt. Siitä huolimatta näistä tuli hauskat sukat. Nämäkin joko menevät lahjaksi tai myyntiin, sillä edelleen sukkavarastoni on hyvin täynnä; kiitos joulun ja kiitos mummon.

Seuraavana kirjoneulesukka operaationa on suunnitella itse parit sukat ja neuloa ne omaksi iloksi. Katsotaan mitäs niistä tulee <3