mattopoppana.jpg

Lapsuudestani on jäänyt muistikuva siitä, että olen ollut mummoni kanssa jonkun koulun kudontatilassa, jossa oli useita kangaspuita. Muistan avittaneeni mummoani heittämällä kudepuolaa toiselta puolelta kangaspuita, kun mummo kutoi. Edelleen mielessä on, miten tarkasti katselin ja ihmettelin, että miten kummassa tuollaisella lankojen viskomisella voi syntyä yhtään mitään kankaantapaistakaan... vaikka eipä sillä, muistan saman ikäisenä yrittäneeni kutoa solmimalla umpisolmuja peräkanaan ja kiinni toisiinsa, jotta siitä tulisi "kangasta". Ei avautunut nämä salat silloin vielä 5vuotiaalle.

Tuosta asti sisälläni on kuitenkin kytenyt jokin ihmeellinen kipinä, että tahdon oppia käyttämään kangaspuita. Sen jälkeen kun vuonna 2010 päätin opetella neulomaan, sillä tahdoin tehdä ensimmäiselle kummityttärelleni sukat, niin tämä kipinä on kasvanut. Kun neulominen ja virkkaus alkoi olemaan hanskassa ja pystyin tekemään hieman vaativampiakin käsitöitä, niin kipinä suorastaan roihusi. Aloin etsiä mahdollisuuksia, joissa voisin opetella kangaspuiden käyttöä ja ehkäpä tekaista vaikkapa poppanan keittiönpöydälle.

IMG_2996.jpg

Katselin useiden eri kansalaisopistojen ja muiden kerhojen kursseja ja tietoja, mutta mitään järkevän välimatkan päässä olevaa ei oikein löytynyt. Lopulta nyt kesällä olin suorastaan syöksyä katosta läpi, kun huomasin, että oman kaupungin kansalaisopistolla on kudontatila täynnä erilaisia kangaspuita erilaisin loimin ja luomismahdollisuuksin. Otin ohjaajaan yhteyttä, että voiko tällainen täysi noviisi tulla mukaan ja olisiko joku, joka jaksaisi minua opettaa. Tämä oli ilokseni täysin mahdollista, joten syyskuussa astuin ensimmäisen kerran kangaspuiden ääreen tavoitteenani kutoa se poppana!

Kangaspuut ovat todella upea keksintö ja en olisi uskonut miten paljon erilaisia osia niissä on ja miten monenlaisia asioita niillä voikaan tehdä. Moninaiset mahdollisuudet tuntuivat huimaavalta, mutta järkeilin itselleni, että ensimmäisenä opetellaan perusasiat eli palttinan tekeminen. Koska en osaa päästää itseäni missään helpoimmalla, niin vaikka päätin tehdä poppanani palttinapoljennolla, niin kaksi värinen siitä silti saisi tulla ja symmetrisesti raidoitettu. Niimpä tämän poppanan tekoon ja kangaspuiden käytön totutteluun meni 2 iltaa eli noin 8tuntia. Poppana tehtiin Lankavan poppanakuteesta ja siitä tuli 43x86cm kokoinen eli juuri passeli pienelle keittiönpöydällemme.

IMG_2994.jpg

Kutomisesta innostuneena päätin heti perään tekaista keittiöömme maton. Keittiömme kun on vanhan mallinen eli pitkähkön ja kapean käytävän päässä ruokailutila. Ongelmana on ollut että keittiön käytävätilaan kaupasta ostettu 80cm leveä matto on liian leveä ja maton reunoille ei jää "ilmaa", joten minun makuuni se ei ole sievän näköinen (varsinkin kun kesällä vaihdettiin uudet lattiat, niin tahdon niiden näkyvän). Siispä tajusin, että voin saada sellaisen maton kuin haluan jos vain teen sen itse (tietysti huomioiden rajallisen osaamiseni). Niimpä kavoin kaapeistani siellä lojuneet ontelokuteet ja ilmoitin minkä kokoisen maton tarvitsisin, jolloin loimea kavennettiin tarpeeni mukaiseksi. Maton teossa hieman uskalsin jo kokeilla kuviopolkimia, että saisin mattoon aavistuksen elävyyttä. Matossa käytin viittä eri väriä ja yhteensä reipaat 3kg kudetta. Nyt kun se on ollut käytössä parisen viikkoa, on matto ehtinyt "vetäytyä" ja sen koko on  67x230cm.

Jouluksi tehdään äidille vielä oma poppanansa, johon kokeillaan taas jotain uutta ja varmaan kevääksi keksitään vielä jotain ;)