IMG_2720.jpg

Oltaisiinko eletty vuotta syksyä 2011 kun satuin ostamaan ensimmäisen Novitan lehden itselleni. Lehti oli Novitan kevät 2011, numero, josta bongasin ohjeen hauskannäköiseen ja helppotekoiseen villamattoon. Virkkaus oli tuolloin minulle paljon tutumpaa kuin neulominen, joten suuritöisyydestään huolimatta päätin kokeilla maton virkkausta, sillä minusta se sopisi oikein hyvin pienen asuntomme eteiseen. Sen päätöksen seurauksena painelin kauppaan ostamaan Novitan Huopanen lankaa ja valikoin valikoimista valkoista, metsänvihreää, oranssia ja vaalean harmaata, sillä ne olivat eteisestä avautuvan olohuoneen värit.

Virkkauksen aloittelin junamatkalla Kouvolaan ystäväni luokse ja virkkasinkin neljä ruutua. Seuraavat ruudut neuloin muutamien viikkojen sisällä ja taas lisää ruutuja keväällä. Välissä tein muunlaisia virkkuu töitä ja opettelin neulomaan paremmin, minkä vuoksi maton tekeminen alkoi hidastua. Lopulta kesällä 2012 työ tyssäsi kun olin virkannut suurimman osan tarvitsemistani neliöistä ja minulta loppui harmaa lanka. Olin jo alkanut myös "ommella" palasia yhteen yhteiseksi ryijyksi ja koko oli vielä aika mitätön. Jätin työn odottamaan kappiin, kunnes saisin ostettua lisää lankaa.

IMG_2717.jpg

Menipä siinä kuukausi jos toinenkin ja koko matto pääsi unohtumaan. Kunnes purkaessani muuttolaatikoita uudessa asunnossamme syksyllä 2013 matto putkahti erikoisesta paikasta ja muistin, että työ oli jäänyt kesken. Muutosta selvittyäni lähdin kauppaan ostamaan lisää lankoja, jotta voisin viimein tehdä maton valmiiksi. Nykyisenkin asunnon olohuone oli vihreän sävyinen, joten ajattelin, että kyllä matto sinne sopisi, mutta ruutuja tulisi virkata rutkasti lisää. Mutta HUPPISTA, eihän sitä ollut itsellä käynyt pienessä mielessäkään, että lankojen värit vaihtelevat vuosien mukaan joten kenties niitä lankoja, joita olin aiemmin ostanut ei enää olisikaan...

Pienen etsintäoperaation jälkeen (netti, Novitan myymälät, about 10 isoa kauppaa jne) löysin kuin löysinkin jokusen kerän lankoja, mutten riittävästi isoon olkkarin mattoon. Virkkasin ne langat, jotka minulla oli ruuduiksi ja kasasin käsityökaappini perälle ajatellen, että etsiskelen vielä lisää lankoja ja teen sitten työn loppuun. Noh, sinneppä se turkasen matto taasen jäi, kunnes nyt kesällä 2015 sen raakileen lopulta kaivoin kaapin pohjalta ja päätin tehdä valmiiksi niillä keinoilla mitä minulla oli. Oikean värisiä lankoja ei todellakaan enää löytynyt, joten päätin improvisoida ja tehdä matosta enemmän tilkkutäkkimäisen. Kaapistani löytyi ruskeaa ja petroolia Huopanen lankaa, jotka olin varannut joululahjatossuihin (nekin yli vuotta aiemmin) ja päätin lisätä ne mattoon. Raakiletta mittailin ja päätin, että en teekään siitä suurta mattoa vaan pienempi saa kelvata, sillä en enää lähde ostelemaan 7ttä ja 8aa väriä lisää (sitä paitsi, vaikutti siltä että kyseistä lankamerrkiäkään ei meinannut enää saada).

Niimpä virkkasin lisää tilkkuja. Lopulta saadakseni matosta tasakokoisen petrooleja tilkkuja tarvittiin vain 4 kpl, mutta halusin että ne ovat epäsymmetrisesti matossa, joten alkoi pienoinen purkamis- ja kokoamisoperaatio, sillä alkuperäisessä raakile oli kutakuinkin 4x4 ruutua ja kaikki harmaata. Lopulta, eräänä iltana nyt heinäkuussa sain yhteen kuromisen tehtyä, reunat virkattua ja maton huovutettua pesukoneessa. Ikuisuusprojekti on valmis ja kivahan siitä tuli. Lisä kotikutuoisuutta toivat reunat, jotka rymppäytyivät piparkakkumallisiksi, mutta toisaalta sekin on vain hauska piirre. Maton koko on kutakuinkin 115cm x 80cm.

Ohje Novitan sivuilla: http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=93255