Sukkien kutominen... siis neulominen, joka taitaa olla oikeampi termi, on itselleni kaikista käsitöistä sitä mieluisinta puuhaa. Sukkien kutominen on itselleni niin tuttua puuhaa, että perussukat valepalmikolla tai yskinkertaisemmalla kuviolla syntyvät helposti teeveetä katsellessa tai äänikirjoja kuunnellessa. Pienellä lisävaivalla kuoseja saa muunneltua monenlaisiksi käyttämällä erilaisia lankoja tai luomalla toisistaan poikkeavia kohoneuleita ja yhdistämällä värejä kirjoneuleiksi. Myös uusien neulemallien etsiminen ja suunnitteleminen sukkien varteen on minusta viihdyttävää ja aina jaksan odottaa innolla, että millainen kuosi valmiisiin sukkiin ilmestyy.

sukkiasukkia.jpg

Kun minulla on aikaa tai jokinlainen tarve vaatii, niin jaksan nähdä vaivaa ja suunnitella uusia neulemalleja paperille tehden tarkkoja laskelmia ja suunnitelmia sukkien silmukkamääristä ja kuvioiden muuttumisesta. Sitten kun on vähemmän aikaa, niin palaan itselleni tuttuihin malleihin ja toistan niitä vähän erilaisella tavalla seuraavaan sukkapariin tai otan jostain näkemästäni mallista osasia. Toisinaan toki teen ihan suoraan ohjeistakin sukkia, mikäli olen nähnyt jossain lehdessä tai netissä mallin, joka on miellyttänyt minua ja näyttänyt sellaiselta, että se olisi mukava neuloa. Olen sitä mieltä, ettei pyörää kannata keksiä uudestaan, joten valmiiden mallien hyödyntäminen on kannattavaa, sillä toistettavaksihan ne on luotukin.

tossutsukkia.jpg

Ylemmässä kuvassa oranssit sukat on neulottu vaihdellen okran väristä ja liukuvärjättyä lankaa, niin että varressa on pallokuviointia. Alakulman sukat ovat minun vakkarini eli valepalmikkosukat. Sinivihreissä sukissa olen toisintanut lumihiutalekuviota, jota olen tehnyt useisiin lapasiin ja sukkiinkin.

Alemmassa kuvassa yläkulman tossut on tehty huopuvasta langasta, joka on pesukonehuovutettu ja varret neulottu. Idean näihin löysin netistä ET-lehden tossukisasta (https://www.etlehti.fi/artikkeli/koti_ruoka/kasityot/huovuta_makeet_blingbling_tossut). Tämä kokeilu oli itselleni uusi ja hauska, joten tossuja tulee varmasti tehtyä lisääkin. Alakulman miestensukat ovat yksinkertaista kohoneuletta. Värikkäät sukat yhdistelevät palmikoita, sekä kirjoneuletta, jonka kuviota loin samalla kun ensimmäistä sukkaani neuloin. Lopputuloksesta tuli todella hauskat.