IMG_20180830_163504.jpg

Viime vuonna pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilemaan lankojen ja muiden tekstiilimateriaalien värjäystä synteettisillä väriaineilla koulukurssillani. Värjääminen tuntui todella mielenkiintoiselta ja kiehtovalta menetelmältä, jolla voisi saada tehtyä erilaisia ja itsensä näköisiä materiaaleja käsityötuotteisiin. Kuitenkin matskujen värjääminen jäi itselläni lähinnä ajatuksen tasolle, kun ei niitä kemikaaleja oikein huvita kotiin varastoida kun on pienet tilat ja koirat pyörii jaloissa ja ihan liikaa valkoisia kalusteita, jotka onnistuisin värjätä... Selkeästi jokin juttu siis puuttui, joka nyt yllättäen tuntui löytyvän paikasta, josta en olisi uskonut sen löytyvän.

Loppukeväästä ilmoittauduin yhdelle maisterivaiheen kurssille, jossa aiheena oli luonnonväriaineilla värjääminen. En ollut kovinkaan innoissani tai lämmennyt ajatukselle vielä tuossa vaiheessa, mutta tuumasin, että jotain on otettava ja kyseisen kurssin ajankohta oli loistava. Mielikuvissani olin ajatellut, että kasvivärjäyksen tuotoksena tulee hailakoita ja ruskeansävyisiä materiaaleja, jotka muistuttavat korkeintaan paperipussia. Puolustukseseni voin vain sanoa, että vaikka käsitöitä olenkin tehnyt ja arvostan kovasti kaikkea käsin tehtyä ja itse tuotettua, niin tekstiilien väriaineita olin jostain syystä pitänyt aina itsestään selvyytenä ja kuvitellut ne synteettisesti tuotetuiksi. En siis ollut tutkinut asiaa tai erityisemmin ollut edes huomioinut, että mistä muualta väriaineita voi tulla. Siksipä hämmästyinkin useampaan otteeseen lankoja väriliemiin upotellessani, että millaisia värikavalkaadeja ja -kirjoja niistä paljastui.

IMG_20180915_095500_Fotor_Collage.jpg

Huomasin, että aloin ymmärtämään ihmisiä, jotka ovat "hurahtaneet" kasvivärjäykseen. Se nimittäin on todella kiehtovaa! Monestikaan väriliemen väri ei kerro sitä, että minkälaiseksi materiaali värjäytyy ja monista kasveista tulee todella yllättävänä värisiä lopputuloksia. Myös erilaisten puretteiden käyttö saattoi muokata lopputulosta hyvinkin paljon, mikä lisäsi homman mielenkiintoisuutta ja innosti kokeilemaan vielä uudenlaista lientä tai materiaalia kyseiseen väriin. Isoimpana plussana minusta kuitenkin on se, että saa loistavan syyn lähteä kiertelemään luontoon ja etsimään värjäykseen sopivia materiaaleja. Aikaa onkin mennyt paljon kun olen metsässä kekkuloidessani samalla googletellut, että joko joku toinen värjäri olisi jo testannut tätä kasvia ja millaista lopputulosta voisin siitä odottaa.

IMG_20180830_090615.jpg

Kurssia varten tein värjäyksistäni pienen värikartaston resepteineen ja näytepaloineen, jotta voin myöhemmin värjätä isompia eriä tarvitsemiani värejä. Suurinosa tekemistäni värjäysksitä oli 10-20g lankavyyhteihin, minkä vuoksi näistä kokeiluista ei erityisemmin taida riittää oikeaan käyttöön. Värjäystä kokeilin niin esipuretettuun lankaan kuin niin, että lisäsin puretteen suoraan väriliemeenkin. Lisäksi testasin mikrovärjäystä, kontaktivärjäystä, liukuvärjäystä, kahdella eri värillä värjäystä, päälle värjäystä jne. Kasveina testattiin tervaleppää, kieloa, nokkosta, sipulia, punasipulia, koristearoniaa, veriseitikkiä, värimorsinkoa, pietaryrttiä, kanervaa, tarhakäenkaalia, kurkumaa ja erilaisia puutarhan kesäkukkia. Lopputulokset olivat todella onnistuneita itseni mielestä.