Kaikken parasta käsityötä itselleni ovat tilaustyöt, jotka tulevat oikeaan tarpeeseen ja joissa pääsen haastamaan itseäni. Valitettavasti kuitenkaan tällaisille töille ei itselläni ole nykyisessä elämäntilanteessa hirveästi aikaa, mutta ainakin mietlenkiintoisille ja tilaajalle tärkeille tuotteille pyrin löytämään aikaa. Yksi tällaisista töistä oli liki puolitoista vuotta sitten saamani pyyntö pienokaisen neulotusta kettupuvusta. Tämän haasteen otin mielelläni vastaan, sillä kokonaista pukua en koskaan ollut neulonut ja lisäksi työssä pääsisin kokeilemaan uudenlaisia tekniikoita itseni iloksi.

IMG-20180924-WA0006.jpg

Otin siis haasteen ilolla vastaan ja suunnittelin pienokaista odottavan äidin kanssa hieman, että millainen puvusta olisi toivottavaa tulla. Ehdotin muutamia valmiita pukumalleja, joita muokkaamalla voisin saada pukuun ketunpiirteet esiin. Ihanaa oli huomata, että puvun tilaajalla oli selkeästi enemmän luottoa taitoihini kuin mitä itselläni. Tämän luoton ansiosta uskalsin puvussa lähteä kokeilemaan vähän erikoisiakin ratkaisuja ja tapoja, joita en ole aikaisemmin käyttänyt. Päätimme yhdessä, että pukuun olisi ainakin saatava valkoinen massu, jonkinlainen häntä, sekä huppu, jossa on vähintäänkin ketun korvat. Näillä vaatimuksilla aloin suunnitella puvun tekoa, joka muokkautui hiljalleen tekemisen edistyessä.

Puvun malliksi valikoitui lopulta Novitan ohje vauvan neulehaalariin, sillä olin löytänyt novitalta punaruskeaa nallelankaa, joka on käytännössä samanvahvuista kuin ohjeessa käytetty niitty-lanka. Punaruskean nallelangan löytyminen oli kuin enne siitä, että tämä työ olisi minun pakko tehdä, sillä kyseessä oli ilmeisesti kausituote, joka sopii täydellisesti kettupukuun. Massun toteutin luonnonvalkoisella nalle-langalla neulomalla osion "intarsiana" eli valkoinen lanka ei kierrä koko pukua mukana vaan on väriä vaihdettaessa sidottu kiertämällä punaruskeaan. Normaalisti tämänkaltaista pukua tehdään aina oikeana suljettuna neuleena, mutta mahan takia jouduin mahan osuudet tekemään niin, että mahakuvion alku toimi ikään kuin kerroksen rajana ja neuloin oikean kierroksen samaan kohtaan kiertäen langat toisiinsa ja sitten vaihdoin suuntaa ja neuloin nurjalla puolella taas mahakuvion alkuun.. Tällaista en ollut ennen kokeillut, mutta yllättävän hyvin idea toimi, eikä isompia reikiäkään tullut.

IMG-20180924-WA0005%20%E2%80%93%20kopio%

Pukuun "pään" tein Novitan kypärämyssyn ohjeella, jossa ainaoikean sijasta neuloin sielää neuletta. Hupun toisen reunan neuloin valkoisella langalla kuvastamaan ketun valkoisia poskia ja loput hupusta punaruskealla. Hupun kiinnitin ommellen puvun kaulukseen ja pujottelin reunaan nallesta tekemäni nyörin kiristämistä varten. Korvat virkkasin spiraalina kolmioiksi ja nekin ompelin kiinni. Silmät ja nenä on kirjottu mustalla 7-veljestä langalla hupun päälle. Lisäelementiksi tein pukuun irroitettavan hännän. Ajattelin, että häntä on hyvä saada irti, jotta se ei pidempään istuessa paina selkää tai takamusta tai tunnu inhottavalta pepun alla. Häntä on neulottu suljettuna neuleena aina oikealla jättäen sen yläpäähän kaksi napin reikää kiinnittämistä varten.

Puvun tilaaja oli pukuun hyvin tyytyväinen ja kiitoksena sainkin nämä upeat kuvat pikkuketusta puku päällään! Ihanan valokuvauksellinen lapsi, josta puvussa on saatu vallan upeita kuvia. Jos tästä harrastuksesta ikinä tulee mitään virallisempaa, niin tällaiset kuvat olisivat vallan myyviä mainoskuvia. Eikö?